top of page

Markering: 8 km. med utenrikstjenestens historie ordnet for fremtiden

De siste 15 årene har vi klargjort drøye 7 000 hyllemeter av UDs og Norges historie for fremtiden. Dette ønsket Arkivverket å markere sammen med UD og Stiftelsen Asta i riksarkivbygningen på Sognsvann fredag i forrige uke.


En rekke personer fra Utenriksdepartementet, Arkivverket og Stiftelsen Asta var invitert til riksarkivbygningen.


UDs arkiver blant de mest etterspurte Det betyr at et betydelig antall nye kilder til vår historie vil bli tilgjengelig for publikum. Utallige masteroppgaver er skrevet basert på departementets arkivmateriale, og Utenriksdepartementets arkiver er blant de mest etterspurte på Arkivverkets lesesal.


Utenriksminister Anniken Huitfeldt benyttet selv UD-arkivene da hun tok sitt hovedfag i historie om OEEC / OECD. Som historiker har hun et nærmere forhold til arkiver enn mange andre, og hun deltok også med innlegg på markeringen.


Utenriksminister Anniken Huitfeldt betrakter smakebiter fra UD-arkivet som nå er avlevert.


Viktig bidrag Huitfeldt ga uttrykk for at avleveringen av UD-materialet til Arkivverket er et stort og viktig bidrag til samfunnsoppdraget med å sikre Utenriksdepartementets historie for ettertiden.


Med gjeninnført anbefaling om bruk av munnbind var det kanskje ikke så lett så se at stemningen var god. Men det var den...


Mange gullkorn i sakarkivene Prosjektleder Ragnhild Morberg har vært tilknyttet Avleveringssprosjektet på UD i 12 år, og siden 2015 har hun også vært leder for prosjektet. Hun delte små historier. Blant annet beretningen om nordmannen som dro på tvers av det amerikanske kontinentet og ble etterlyst fra østkyst til vestkyst for skyldige barnebidrag. Han ble sist sett løpende inn Alaskas villmark…


Fortsatt litt arbeid igjen... Selv om åtte kilometer med utenriksvesenets nå er avlevert til Arkivverket, så blir det likevel ikke helt slutt på ordning av utenrikstjenesten med det aller første. Gjennom prosjektet "Ta Norge hjem" skal arkiver fra rundt 100 utenriksstasjoner hentes hjem.


Prosjektleder Ragnhild Morberg i Stiftelsen Asta.Mange involverte I løpet av de siste 15 årene har 35 medarbeidere vært involvert i klargjøringen av den omfattende arkivbeholdningen. Svært mange av disse møtte naturligvis også opp på Sognsvann sist fredag.


Stiftelsen Asta var godt representert på markeringen. I midten / til høyre i bildet står henholdsvis daglig leder Morten A. Evensen og leder for Avdeling for arkivtjenester, Frode B. Reime.


Oppbevaring hos Arkivverket

Lurer du på hvordan UDs arkiver blir oppbevart av Arkivverket? Under kan du se UDs egen video fra magasinene i riksarkivbygningen:
Vil du lese mer? Ønsker du å lese mer om arbeidet stiftelsen har gjort med UD-arkivene, og om noen av perlene du finner der? Da anbefaler vi at du leser disse artiklene som vi nylig publiserte på nytt:
197 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Комментарии


bottom of page