Lars Kogstad Brodal (36) tiltrådte nylig som ny produkteier i Stiftelsen Asta. I den forbindelse slo vi av en liten prat. Les hva han tenker rundt den videre programvareutviklingen av Asta 7, og få siste nytt om Arkivportalen.
Kogstad Brodal avløser Håkon Jensen som har fungert som produkteier siden 2020. I motsetning til Jensen som kom utenfra, har Kogstad Brodal bakgrunn fra arbeid i både arkivsektoren og stiftelsen. Han startet som arkivkonsulent i stiftelsens Avdeling for arkivtjenester i 2018, men fikk raskt nye oppgaver i vår Avdeling for programvare og elektronisk uttrekk. Her tok det ikke lang tid før han også ble trukket inn i utviklingsarbeidet med Asta 7.
Hva er en produkteier?
Om vi spør Chat GPT er svaret følgende: En produkteier er ansvarlig for å definere og prioritere hva som skal utvikles i et produkt, basert på behovene til brukerne og forretningsmålene. De fungerer som bindeledd mellom utviklingsteamet og interessenter, og sikrer at prosjektet leverer verdi gjennom hele utviklingsprosessen.
Hvorfor Asta 7
Asta 7 er stiftelsens egenutviklede registreringsprogram for historiske arkiver. Der forgjengeren Asta 5 bare var en ren katalogfunksjon, kan man i Asta 7 også ta inn digitaliserte arkiver med mediekonverterte dokumenter. Det er imidlertid ikke bare dette som skiller de to programmene. Asta har også innsynsfunksjon for elektroniske arkiver som en integrert del av Asta 7. Ved hjelp av en konfigurerbar kjerne kan man importere både Noark-systemer og fagsystemer, med tilhørende dokumenter. Dagens versjon av Asta 7 byr med andre ord på helt andre muligheter enn forgjengeren. Asta 5 er etter hvert blitt svært utdatert. Det er derfor viktig at alle som vil være med videre legger en plan for oppgradering.
Utviklingshistorikk En enkel prototype av Asta 7 var klar allerede i april 2020. Høsten samme år ble programmet prøvd ut i en pilot ved stiftelsens avdeling i Vestby. Siden den gang har det skjedd mye på utviklingssiden.
I 2023 ble en viktig milepæl ble nådd da Arkivverket migrerte fra Asta 5 til 7. Dette frigjorde ressurser til å jobbe med andre oppgaver med programvaren. Siden da er det kommet til mye ny funksjonalitet, og arbeidet har fortsatt med å forbedre dokumentasjon, brukervennlighet og arbeidsflyt i Asta 7. Fokus i 2024 har vært å finpusse Asta 7s funksjon som arkivkatalog, bestillings- og depostyringsverktøy i forbindelse med kundenes migreringer fra Asta5 til Asta7.
Fokus fremover
- I tillegg til å forbedre kjernefunksjonaliteten vår, er ambisjonen min å øke fokuset på innsyn i Noark og fagsystemer, forklarer Kogstad Brodal, som fortsetter:
-Dette er noe jeg tror mange arkivinstitusjoner, spesielt i KAI-miljøet, er opptatt av. Alternativene for innsyn i elektronisk skapt materiale er ganske begrenset. Jeg tror mange vil sette pris på å kunne ha arkivkatalog for papirarkiver og uttrekk fra elektroniske arkiver i samme system. Vi ønsker blant annet å gjøre importen raskere og mer fleksibel, og å få på plass mer fleksible løsninger for lagring av- og lenking til digitale dokumenter. Vi vet blant annet at mange sitter med mye materiale lagret på disk. Hvis vi kan få på plass en kobling mellom Asta7 og ulike former for lokal lagring, vil vi kunne spare kundene våre for kostnader knyttet til lagring i sky. Et annet stort ønske fra oss er å få på plass et samarbeid med sektoren på utarbeiding av malsett for fagsystemer. Malsettene er en forutsetning for innsyn i Asta7, men hvis dette arbeidet fordeles på flere, vil vi kunne ekspandere porteføljen av støttede systemer mye raskere. Sluttproduktet vil dessuten bli bedre, sier han.
Arkivportalen
Kogstad Brodal er ikke bare produkteier for utviklingen av Asta 7. Han er også produkteier for Arkivportalen.
-Vi kommer fremover til å gjøre en del jobb på Arkivportalen. Vi har en dialog gående med Arkivverket, og vi har sendt ut et spørreskjema til 50 ulike arkivinstitusjoner for å hente innspill fra sektoren forøvrig. Innspillene så langt har vært konstruktive, og vi arbeider nå med å sammenstille og konkretisere. Arbeidet med portalen kommer til å være en viktig del av det vi gjør på utviklingssiden i 2025, forteller produkteieren.
Raffinere eksisterende funksjonalitet
Lars Kogstad Brodal er glad i å løse problemer, og det er mye han kunne tenke seg å ha sett nærmere på.
-Men den overordnede strategien er å raffinere den funksjonaliteten som allerede er der, fordi programvaren allerede favner veldig bredt. Vi har egentlig et veldig stort nedslagsfelt. For det første har vi Asta 5-funksjonaliteten, med arkivkatalog for papirarkiver, depotstyringsverktøy og bestillingsmodul. I tillegg har vi Asta7 som plattform for mediekonvertering og ikke minst Asta7 som innsynssystem for elektronisk skapt materiale. Potensialet her er stort, og vi har bare dyppa føttene i det, sier han, og legger til:
Viktig med god dialog med arkivsektoren -Vi har et solid fundament for å få til noe stort og bra her. Vi har et svært fleksibelt system som dekker de fleste behov innenfor bevaring av historiske arkiver. Målet fremover vil først og fremst være å finjustere, forbedre og gradvis bygge ut den modellen vi har. Underveis vil det være svært viktig å holde en god dialog med sektoren. Snakke med menneskene og finne ut hvor skoen trykker, avslutter Lars Kogstad Brodal.
コメント