top of page
Forfatterens bildeJon Emil Halvorsen

«Sjøpølse» i brød?


Bildet er laget med hjelp av kunstig intelligens (KI).

 

Frister det med en «sjøpølse» i brød med rekesalat eller sprøstekt løk neste gang du stopper på Circle K for å lade?

 

Under ordning av ett av Fiskeridirektoratets arkiver finner vi følgende «godbit» sakset fra bladet National Fisherman i USA i 1977. Her kommer det frem at University of Florida hadde forsket frem en ny type hot dog med mindre enn 10% fett som skulle konkurrere med den tradisjonelle pølsa. Kanskje var behovet for å endre amerikanernes matvaner litt, og få dem til å spise sunnere, en pådriver. Resultatet ble «sea dog», en pølse laget av fisken multer, som det finnes en del av i den meksikanske gulfen. Det var den norske ambassaden i Washington som sørget for å viderebringe artikkelen til Fiskeridirektoratet.


I artikkelen (vi beklager den dårlige kopikvaliteten) fortelles det om «et rimelig, pølseliknende produkt laget av Florida multer, som kanskje ikke helt vil erstatte den store amerikanske hot dog. Men det nye produktet er desto mer næringsrikt enn sin berømte forgjenger.»  Smakfull og billig å produsere, skal vi tro Dr. Deng, som var med å utvikle produktet. Riktignok tilsatt en del krydder for å imøtekomme amerikanske innlandsganer som ikke hadde utviklet en smak for multer. Men her kunne også annen fisk benyttes!

 

Det gjensto bare å finne ut hvor lenge fiskepølsene ville holde seg under normal kjøleskaptemperatur. På dette punktet var det absolutt rom for mer forskning.

 

Fiskepølser som erstatning for hot dogs av oksekjøtt, svin etc. har blitt utprøvd fra tid til annen, og var da heller ikke noe nytt selv i 1977. Da William Lane deltok på en katolsk skolefotballkamp en fredagskveld i 1941, møtte han en leverandør som hadde problemer med å selge pølser på grunn av regelen om å ikke spise kjøtt på fredager i fasten. Dette utløste en idé om å lage en fiskepølse, så Lane slo seg sammen med en pølsemaker for å eksperimentere med tunfisk, og forsøkte å gjøre den mindre fiskeaktig og mindre stinkende. I 1957 hadde duoen begynt å produsere «Tunies», eller tunfiskpølser, i San Diego. De holdt det gående frem til 1967 da produksjonen stoppet på grunn av manglende etterspørsel.

 

Likevel hadde de faktisk blitt slått av New England-selskapet David Bros. Fisheries, som begynte å produsere sine egne tunfiskpølser kalt «Friday Franks» allerede i 1949, selv om dette produktet heller aldri ble noen stor suksess.


Manglende etterspørsel har da også blitt fiskepølsenes bane i senere år. Her i Norge har både Tine, Mills, Gilde og Lofotprodukt prøvd seg - uten særlig hell. Ikke at det har fått andre fra å fortsette å lage slankepølser med fiskesmak. Tanken er nobel, eller?

 

-Vi kommer aldri til å kjøpe det igjen, nei ... Det har nå blitt en trussel: "hvis du ikke er grei, blir det laksepølser til middag» - Fra Foreldreportalen.no.

30 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Endring i ledelsen hos Stiftelsen Asta

Vi ønsker å informere om at daglig leder Morten Evensen fratrådte sin stilling i Stiftelsen med virkning fra og med 3. desember. Styret...

Comments


bottom of page