Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer her | Ikke vis denne meldingen igjen

Snart Nordre Follo kommune


Oppegård kommune ordner arkivene

Fra venstre: Grethe Bratlie fra Oppegård kommune, og Irene Jacobsen og Heidi Wæhler fra Stiftelsen Asta. Rådgiver Else Marie Hagen fra Oppegård kommune var ikke til stede da bildet ble tatt.

Oppegård kommune og Ski kommune slår seg neste år sammen til en ny storkommune: Nordre Follo kommune. Før sammenslåingen må imidlertid arkivene ordnes.

Stiftelsen ble tidligere i år ferdig med ordningen av arkivene til Ski kommune. Det kan du lese mer om ved å klikke på lenken under.

Flytting
Oppegård rådhus skal selges i forbindelse med at Nordre Follo kommune blir etablert. Det er derfor en prioritert oppgave i flytteprosessen å rydde ut arkivmaterialet som står i rådhuset.

Ryddeprosjekt
Kommunestyret i Oppegård har bevilget om lag 1 million kroner til ryddeprosjektet. Deler av disse pengene skal brukes av Stiftelsen Asta. Prosjektleder Irene Jacobsen og arkivkonsulent Heidi Wæhler fra Stiftelsen Asta startet for noen uker siden opp arbeidet på Kolbotn.

Begge bor i nærheten, og pendler til vanlig inn til riksarkivbygningen på Sognsvann i Oslo. De setter stor pris på langt kortere reisevei.

-Deilig med kort vei til jobben! Og så er det utrolig trivelige folk som jobber her på rådhuset, sier de Jacobsen og Wæhler.

 

PÅ FLYTTEFOT: Arkivar Grethe Bratlie fra Oppegård kommune.

Kartlegging
-Vi synes det var greit å få startet opp i god tid før kommunesammenslåingen neste år, og få ryddet opp blant annet gamle protokoller med historisk verdi, sier arkivar Grethe Bratlie og rådgiver Else Marie Hagen i Oppegård kommune.

Deres opprinnelige tanke var å samle, rydde og sette bort alt arkivmaterialet på rådhuset først. Deler av arkivseriene står imidlertid litt spredt. Derfor anbefalte stiftelsen først å lage en oversikt over hvor materialet finnes.

-Dette vil vi få stor nytte av! Alt materialet kan samles på ett sted. Dermed vil vi lettere kunne finne tilbake til det, sier de to.

-
En slik kartlegging av bortsettingsarkivet gir mange fortrinn. Ikke minst et godt grunnlag for at kommunen selv kan legge en plan for hvordan de skal ordne det resterende materialet, legger Irene Jacobsen til.

Variert materiale
Denne uken jobber Jacobsen og Wæhler med å ordne sakarkivet til Teknikk og miljø og materiale fra Sentraladministrasjonen.

-Det er variert materiale. Alt fra avtaledokumenter til eldre budsjett og regnskap. Det meste av materialet er likevel ikke mer enn 20-30 år gammelt, sier Jacobsen.

-Det eldste dokumentet jeg har kommet over så langt er et eiendomsskjøte fra 1899 sier Wæhler, som er opptatt av den lokale historien.

Roser arbeidsmiljøet
Både Bratlie og Hagen følger med «på flyttelasset» til nye Nordre Follo kommune i Ski. Hagen har jobbet i 32 år i kommunen. Begge synes det er litt vemodig å bytte arbeidsgiver.

-Dette blir en overgang. Det har vært et utrolig fint miljø her på Kolbotn! Men det blir sikkert bra på Ski også, avslutter de to.

21. juni 2019

Kontakt oss