Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer her | Ikke vis denne meldingen igjen

Ski kommune rustet for sammenslåing!

TO FORNØYDE PROSJEKTLEDERE: Fra venstre Irene Jacobsen og Therese Holst.

-Vi blir alltid i så godt humør av å se på vårt flotte, nyordnede arkiv. Så om vi har en dårlig dag på jobben kan vi bare ta oss en tur ned i fjernarkivet, ler prosjektleder Therese Holst i Ski kommune.

Hun er godt fornøyd med arbeidet Stiftelsen Asta har utført for kommunen det siste året med å avslutte de gamle papirarkivene til Ski kommune. Kommunen står nå derfor godt rustet til neste år. Da slår kommunene Ski og Oppegård seg sammen og blir til Nordre Follo kommune. 

Therese Holst i Ski kommune.

Avhengige av hjelp
-Denne jobben hadde vi ikke hatt kapasitet til å utføre selv. Totalt er det brukt over 4000 arbeidstimer. Alder, tilstand og kompleksitet på materialet gjorde at vi var veldig avhengige av å få hjelp utenfra. Stiftelsen Asta har en helt annen kompetanse og blikk for dette materialet enn det vi har, sier Holst. Hun har vært vant til å se mange medarbeidere fra stiftelsen i korridorene det siste året.

-Det har nesten blitt stille her nå uten dere, smiler Holst, og ser bort på Irene Jacobsen fra Stiftelsen Asta.

Jacobsen har ledet prosjektet fra start til slutt. Det er en jobb hun har satt stor pris på. Hun er selv vokst opp i kommunen. Akkurat det tror både Holst og Jacobsen har vært en stor fordel.

Ski kommune

 • Ski er en kommune i Follo i Akershus. Kommunen grenser i nord til Oslo, i øst til Enebakk, i sør til Hobøl og i vest til Ås og Oppegård. Administrasjonssentrum for kommunen er byen Ski.
 • Navnet «Ski» kommer fra den gamle formen Skeidi som er avledet av ordet Skeid. Skeid betyr et sted der man holder kappløp eller kappriding. De tre hestehodene i kommunevåpenet symboliserer denne opprinnelse.
 • Den 1. januar 2020 blir Ski slått sammen med Oppegård til den nye Nordre Follo kommune.
 • Kommunen består blant annet av områdene / tettstedene

  Langhus (ca. 15 000 innbyggere)
  Ski (ca. 19 000 innbyggere)
  Kråkstad (1 072 innbyggere)
  Siggerud (1 444 innbyggere)
  Skotbu bygd (334 innbyggere)

Kilde: Wikipedia

Lokalkunnskap viktig
- Å ha lokalkunnskap om innholdet i materialet man skal ordne, og kjenne stedene som blir omtalt - det er ikke akkurat noen ulempe, sier Jacobsen.

Materialet som er ordnet er arkiver etter rådmann, skole, sektorene teknisk, helse og sosial samt kultur. I tillegg har det også vært en del interkommunalt materiale. Om lag 550 hyllemeter med arkiv er blitt redusert til 440.

Materiale fra ytre virksomheter
-Mye plass er blitt frigjort. Vi arbeider nå med å utarbeide en bevarings- og kassasjonsplan for Ski kommune. Straks vi er klare med den står vi klare til å starte ryddearbeidet også i våre ytre virksomheter. Dermed kan vi avslutte arkivene til Ski kommune, og fokusere for fullt videre på planleggingen av arkivarbeidet til nye Nordre Follo kommune. Det føles veldig tilfredsstillende, sier Holst.

Bk-samarbeid med andre kommuner
I arbeidet med bevarings- og kassasjonsplan (bk) har Ski kommune innhentet erfaringer fra Stavanger kommune. Arbeidet som Stavanger kommune allerede hadde utført i sin bk-plan, er lånt og tilpasset forholdene i Ski kommune.

-Alle kan tenke lurt, men tankene blir enda lurere jo flere som samarbeider, tror Therese Holst.

Heller ett stort løft, enn arkivdel for arkivdel
Hun ønsker å skryte av ledelsen i Ski kommune, som bevilget penger til å gjennomføre ordningsprosjektet.

-Dette har vært et ordentlig røsk, sier hun på klingende tromsødialekt. Og legger raskt til:

-I det lange løp sparer man store penger på å ta ett stort løft, i stedet for å ta arkivdel for arkivdel!

I både Ski og Oppegård kommuner har man vært opptatte av både dokumentasjonsfangsten og historikken som skal følge oss videre inn i den nye kommunen Nordre Follo. Og det er viktig, avslutter Therese Holst i Ski kommune.

TEMPELFØLELSE?: Har du en dårlig dag på jobben? Og har du tilfeldigvis et nyordnet fjernarkiv i kjelleren? De arkivansatte i Ski kommune anbefaler gjerne sin resept for å komme i godt humør…
04. april 2019

Kontakt oss