Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer her | Ikke vis denne meldingen igjen

Endelig snart mandag: Ny Arkivportal!

Fra venstre: Tre glade menn bak Arkivportalen. Fra venstre: Utviklingsansvarlig Henning Hansen, daglig leder Morten A. Evensen og drifts- og forvaltningsansvarlig Henrik Aamodt. Sistnevnte med Movember-bart for anledningen.

Nye og gamle brukere kan se frem til mandag morgen neste uke. Da blir Arkivportalen.no relansert i både ny drakt og delvis ny innmat.

Den nye portalen skal være enklere å bruke for de med smarttelefon. Grensesnittet er derfor blitt både enklere og «renere».

‘Elastic search’
Den nye Arkivportalen er bygd opp med ‘elastic search’. På godt norsk innebærer det at det er tatt i bruk en helt ny søkemotor.  Mye av funksjonaliteten man har vært vant til tidligere er borte på den nye portalen.  Arkivportalen fremstår nå som en ren søkemotor med bestillingsfunksjonalitet. 

Fortløpende utvikling
Stiftelsen Asta som har utviklet og drifter Arkivportalen, har planer om fortløpende utvikling. All funksjonalitet er ennå ikke helt på plass. Det innebærer at det kommer flere oppdateringer frem mot neste sommer. Videre utvikling av Arkivportalen vil skje i samråd med brukerrådet som er under etablering.

Møter fremtidens brukerbehov
Hensikten med dette prosjektet har vært å oppdatere det tekniske fundamentet.

-Arkivportalen har vært både krevende og kostbar for oss, og det var ikke forsvarlig å utvikle videre på den gamle plattformen. Min forventning er at ny teknologi åpner nye muligheter og setter oss i stand til å møte fremtidens brukerbehov på en bedre måte. Det sier daglig leder i Stiftelsen Asta, Morten A. Evensen.

Forbedret søkefunksjon
Søkefunksjonen i den nye versjonen av Arkivportalen er kraftig endret, sier utviklingsansvarlig Henning Hansen i Stiftelsen Asta.  Han har vært sentral i arbeidet med den nye Arkivportalen.

- Før fikk man kun treff på akkurat den samling bokstaver man søkte på, med mindre man trunkerte. Nå trunkerer systemet automatisk på slutten av søkeordet. Det vil også ofte komme opp alternative forslag til søkeord. Dette betyr at brukeren i mindre grad enn tidligere må tenke på alternative skrivemåter. Systemet foreslår dog ikke eldre skrivemåter, så det må brukeren selv tenke på. Den fanger heller ikke opp forkortelser og slikt, så man bør eksempelvis legge inn ett søk på både NRK og Norsk rikskringkasting. Norsk rikskringkasting gir ingen alternative forslag, mens Norsk rikskringkastning gir førstnevnte som alternativ (samt et større antall treff), sier Hansen.

 Som vi skrev innledningsvis, vil portalen bli oppdatert jevnlig. Dermed vil trolig historiske skrivemåter på mye brukte ord samt de vanligste forkortelsene, være lagt inn i søkemotorens hukommelse ved neste oppdatering.

Avansert søk
I tillegg til enkelt søk finnes det også et avansert søk. Dette er spesialiserte søk hvor avgrensningskriteriene kan legges inn med en gang.

-Disse er id, sti, periode, publiseringsdato, arkivnivå/enhetstype, medium, digitalisert, oppbevaringssted og geografisk plassering. I tillegg kan man søke innenfor samfunnssektor, næringskategori, forvaltningsområde, organisasjonskategori, forvaltningsnivå og aktørtype. Disse siste feltene er knyttet til aktør, arkivskaper, forklarer Hansen. Han har også et lite tips til ivrige brukere av Arkivportalen:

-Det kan lønne seg å søke også på historiske navn /skrivemåter. Fortsatt bør man tenke på mulig feilskriving i registreringene. skriver man selv feil eller benytter eldre skrivemåter i søket, får man opp både riktig skrivemåte samt den nye skrivemåten som søkeord-forslag, forklarer han.

Lurt å skrive ut før søndag
Noe funksjonalitet på den gamle Arkivportalen vil ikke følge med over på den nye.

-Vi oppfordrer derfor alle til å ta kopi og skrive ut lagrede traller og søk før søndag, avslutter utviklingsansvarlig Henning Hansen i Stiftelsen Asta.

01. desember 2017

Kontakt oss