Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer her | Ikke vis denne meldingen igjen

-En juleøl til arbeidet, kjære?

Helt innafor å reklamere for øl som en naturlig del av julestria. I hvert fall før reklameforbudet trådte i kraft i 1975.

I høst fikk vi i oppdrag å ordne det historiske arkivet til Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD). Under får du noen smakebiter av det vi har funnet så langt av «julesaker» i arkivet.

Julen er en viktig høytid for mange. Dette gjelder også for de som driver næring innenfor handel og industri. Et forbud mot reklame for alkoholholdige drikker kom i 1975, et forbud som siden er blitt skjerpet. Men før alkoholforbudet trådte i kraft, reklamerte de norske bryggeriene hyppig og regelmessig året rundt for ølet som de produserte.

Julestri og øl
Heller ikke tidligere varte jula helt til påske. Det var derfor viktig med reklame året gjennom for å få fart på salget, og tiden før jul var intet unntak. Bransjeorganisasjonen BROD markedsførte øl som en naturlig ingrediens under juleforberedelsene, noe bildet øverst i artikkelen viser.

Juleøl
Juleøl ble produsert på norske bryggerier før siste verdenskrig. Men brygging av øl til jul er i Norge en tradisjon som strekker seg mye lengre tilbake enn det, faktisk helt tilbake til vikingtiden. Tidvis var det påbudt for større gårder å brygge juleøl, og dele med naboene. Syndet man mot dette, kunne man risikere både å miste gården og å bli landsforvist. Ingen spøk, altså. Maten var mindre viktig, og tidligere het det derfor «å drikke jul» i betydningen «feire jul». (Kilde: Wikipedia).

Juletallerken anno 1940.

Juletallerken
Siden den gang er vi blitt mer siviliserte, og god mat har fått en atskillig mer fremtreden plass. Det kan denne reklametallerkenen med julenisser kanskje stå som et symbol på. Tallerkenen fant vi også i BRODs arkiv, og lå som vedlegg til et reklamefremstøt som Papvarefabrik A/S gjorde i 1940. I deres brev kan vi lese at tallerkener av denne typen «i disse dager var uteksperimentert og egner seg for servering av våte og fete retter. Meningen er å være en papirforretning behjelpelig med å anskaffe utstyr som måtte fremme øl- og pølsefester».

Talenfulle kunstnere
Mange av alkoholreklamene som ble produsert før forbudet kom i 1975 var av høy kvalitet. Ikke alle reklamene som ble publisert var laget av like talentfulle kunstnere, men bredden var utvilsomt stor. I BRODs arkiv har vi funnet flere flotte eksempler på akkurat det, dog ingen med julemotiv. Så publisering av disse får bli en annen skål, eller en annen artikkel.

Sarpsborg bryggeri
Sarpsborg bryggeri fusjonerte med Halden bryggeri i 1960, og fikk felles navn i 1964. Da ble det hetende Sarpsborg og Halden bryggerier helt frem til 1975. Da ble bryggerinavnet Borg, et navn som nok er litt mer kjent for de fleste i dag. Også Sarpsborg bryggeri reklamerte for juleøl. Denne reklamen ble publisert på 1950-tallet:

Reklame for juleøl. Sarpsborg bryggeri. 1950-tallet.

Julebrus
For å gi en mest mulig balansert fremstilling avslutter vi med å vise at det også ble reklamert for julebrus. Brusreklamen er fra Sarpsborg bryggeri, og ble publisert på 1950-tallet:

Det ble også reklamert for julebrus på 1950-tallet.
20. desember 2018

Kontakt oss