Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer her | Ikke vis denne meldingen igjen

Det 8. norske arkivmøte: -Stiftelsen Asta deltar!

Daglig leder Morten A. Evensen i Stiftelsen Asta ser frem til å delta på det 8. norske arkivmøte.

Det 8. norske arkivmøtet blir arrangert 8.-9. april i Oslo Kongressenter Folkets Hus. Over 550 interesserte har så langt meldt seg på. Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande og digitaliseringsminister Nikolai Astrup har meldt sin ankomst. Vi stiller også.

Bigger, better, greatest?
Stiftelsen Asta har deltatt på arkivmøtet en rekke ganger. I år stiller imidlertid flere ansatte enn noen gang tidligere opp for å informere om tjenestene stiftelsen tilbyr. Vår stand er i år større enn noen gang tidligere.

Selvtilliten og forhåpningene er til stede foran årets arkivmøte. Ønsket om å nå ut til publikum for å informere om egne produkter og tjenester er stort. Blir dette «The Greatest Archive Summit Ever» for Stiftelsen Asta, daglig leder Morten A. Evensen?

Uttrekk og Innsyn
-Vi har stor tro på det vi driver med, ler Evensen.

Litt mer nøkternt forteller han at Stiftelsen deltar på årets arkivmøte først og fremst for å presentere sine uttrekksverktøy Asta Mapper og Asta Innsyn. For de uinnvidde kan vi fortelle at Asta Mapper er et program som støtter både statlig og kommunal produksjon av arkivuttrekk. Som navnet tilsier er Asta Innsyn vår løsning for søk- og oppslag i arkiv- og fagsystemer.

SIARD
KDRS (Kommunearkivinstitusjonenes Digitale RessursSenter SA) sin metodikk for uttrekk fra arkivbaser er å benytte SIARD som format. Data bevares urørt «slik de ble skapt».

-Asta Mapper kan imidlertid lese SIARD-filer. Mappingen(e) definerer hvilke data som skal være med over til Asta Innsyn for søk og oppslag, forklarer Evensen.

Asta Mapper gir godkjent uttrekk
Uttrekk som skal til Arkivverket må godkjennes før deponering. Asta Mapper trekker ut, tester og korrigerer for godkjent deponering for både arkiv og fagsystemer. De godkjente uttrekkene deponeres til Arkivverket og importeres til Asta Innsyn for senere søk og oppslag.

Asta Innsyn. Ny innsynsløsning – stor besparelse
Asta Innsyn er en helt ny innsynsløsning.

-Dette er en løsning vi tror vi er helt alene om å tilby i markedet, sier Evensen.

Han forklarer at import av data behandles gjennom en objektmodell (mal). På denne måten bevarer Asta Innsyn uttrekkets struktur, og dataenes proveniens blir beholdt. Fordi alle datasett er knyttet til relevant mal, kan de lagres i en felles database. Søk og rapportering er mulig på tvers av alle datasett som er importert til Asta Innsyn. Å migrere datasett til Asta Innsyn kan representere en stor besparelse. Systemer som er ute av drift kan skrus av.

Ulike datastrukturer en utfordring
-Utfordringen med uttrekk fra arkiv- og fagsystemer er at datastrukturene ikke er like. Skal man lage innsynsløsninger for søk og oppslag må man enten lage én innsynsløsning per system, eller skape en database som både kan importere og lese ut forskjellige datastrukturer, avslutter en offensiv Morten A. Evensen som gleder seg til å delta på arkivmøtet.

05. april 2019

Kontakt oss