Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer her | Ikke vis denne meldingen igjen

Asta Drift går til Azure

Driftssjef Henning Hansen i Stiftelsen Asta.

Microsoft Azure

 

 • Microsoft Azure er en skybasert plattform og infrastruktur.
 • Understøttes blant annet av Umbraco. Azure er designet til levering av software, servce og tjenesteytelser via Internett.
 • Brukerne kan motta for eksempel SaaS (Software as a Service), PaaS (Platform as a Service) og IaaS (Infrastructure as a Service).
 • Azure er en vesentlig del av Microsofts strategi for skybaserte tjenester fra Microsoft Online Services. Plattformen består av forskjellige «on demand»-tjenester, som har Microsofts datasenter som vert.
 • Microsoft har offentliggjort planer om at en Azure Platform, betegnet Appliance, skal kunne anvendes i datasentre som anvender andre leverandører enn Microsoft, for eksempel HP, Dell, Fujitsu og eBay.

 

Kilde: Wikipedia

Våre driftskunder har frem til nå vært tilknyttet et datasenter driftet av Narvik-firmaet Funn IT. Dette har vært en løsning vi har vært svært fornøyde med. Men teknologien utvikler seg, og stadig færre ser det som fornuftig å drifte egne datasentre.

Azure
Som en konsekvens av dette har vi nå begynt arbeidet med å flytte våre tjenester til Microsoft Azure.

-Funn IT har lenge vært godt etablert i Microsoft-skyen, og tilbyr allerede et bredt spekter av tjenester knyttet til Azure.  For stiftelsen er det derfor betryggende å ha deres kompetanse i ryggen, sier driftssjef Henning Hansen i Stiftelsen Asta.

Skytjenester
Skytjenester har lenge vært et kontroversielt emne i arkivsektoren på grunn av Arkivlovens bestemmelser om å føre arkiver ut av landet.

-Vi er derfor glade for at Microsoft har etablert to datasentre i Norge (Norway west, Norway East), samt gjort det mulig å begrense hvor dataene oppbevares. Våre data blir ikke videre kopiert til andre regioner enn disse to. Vi er derfor trygge på at våre kunders data blir oppbevart i henhold til gjeldende bestemmelser. Samtidig kan vi tilby en bedre tjeneste, sier Hansen.

Tofaktorautentisering
Trafikken vil som tidligere være kryptert.

-Vi har også mulighet til å tilby andre sikkerhetsløsninger som en del av Asta drift som for eksempel tofaktorautentisering gjennom Microsoft Virtual Desktop (krever egen lisens). Dette muliggjør også at man ikke lengre trenger å installere klienten lokalt, men kan kjøre den via et virtuelt skrivebord. Ta kontakt med oss på asta@stiftelsenasta.no dersom du ønsker mer informasjon om dette, oppfordrer Hansen. Han legger til at stiftelsens kunder i utgangspunktet ikke trenger å gjøre noe for å forberede seg på denne overgangen. Alt vil bli gjort i bakgrunnen. Så lenge brannmur-unntakene ikke er satt på en IP-adresse, vil Asta fungere som normalt.

Asta 7
-Denne løsningen vil også kunne være mer tilpasset Asta 7 når denne versjonen er på plass. Vi gleder oss til å kunne tilby kundene våre en moderne skyløsning fra en av de mest erfarne leverandørene i markedet, avslutter Henning Hansen.

22. mars 2021

Kontakt oss

 • Bilde av Morten Evensen
  Morten Evensen
  Daglig leder -
  (+47) 901 50 049
 • Bilde av Cille Jacobsen
  Cille Jacobsen
  Leder Avdeling for programvare og kurs -
  (+47) 21 38 65 27
 • Bilde av Frode Reime
  Frode Reime
  Leder Avdeling for arkivtjenester -
  (+47) 21 38 69 78
 • Trond Negaard
  Leder Avdeling for elektronisk uttrekk -
  (+47) 922 98 849
 • Håkon Jensen
  Produkteier -
  (+47) 928 64 670
 • Henning Hansen
  Driftssjef/kursholder -
  (+47) 21 38 61 92