Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer her | Ikke vis denne meldingen igjen

Asta 7: Raskt og dynamisk

Programvaresjef Håkon Jensen gleder seg til å lansere Asta 7.

Ventetida er snart over, og det er bare å begynne å glede seg: Det nærmer seg lansering for Asta 7. Systemet blir riktig nok ikke tilgjengelig for allment bruk før årsskiftet. Men allerede nå kan vi fortelle deg litt om hva du har i vente.

-Forvent deg en atskillig raskere og mer dynamisk versjon enn forgjengeren, sier programvaresjef Håkon Jensen i Stiftelsen Asta. Han har stor tro på det nye produktet, og gleder seg til lansering. Men først må programmet testes.

Testbrukere
Asta 7 blir for øyeblikket testet av en utvalgt gruppe brukere i Stiftelsen Asta og testbrukere hos kunder.

-Det er planlagt å skalere opp testingen i starten av oktober. Da lar vi alle ansatte i Asta få prøve seg, forteller Jensen.

Brukerstyrt utvikling
-Vi ønsker en brukerstyrt utvikling av programvaren, og i utgangspunktet har alle interesserte muligheten til å delta. Hvis noen har lyst til å involvere seg i testingen må de gjerne ta kontakt med meg. Det kan de gjøre ved å sende en mail til hakon@stiftelsenasta.no, sier han. Programvaresjefen legger til at det vil bli foretatt kontinuerlige endringer i programvaren basert på de erfaringene man gjør.

-For øyeblikket har vi blant annet kontakt med Arkivverket som gir innspill på veivalgene våre. En rekke kontaktpersoner har i lengre tid hatt tilgang på en demoversjon, og bidrar med viktige tilbakemeldinger. I tillegg er det opprettet en intern gruppe i stiftelsen som arbeider med relevante problemstillinger knyttet til utviklingen, fortsetter Jensen.

Webbasert program
Asta 7 er et system for flere typer arkiv og arkivtyper. Alt er webbasert, og det er heller ikke nødvendig å foreta noen installasjon av programmet. En nyhet med Asta 7 er at programmet også er blitt fanebasert. Det betyr at man kan ha flere faner åpne samtidig i nettleseren. Dette er ikke mulig å gjøre i Asta 5 som er dagens system.

Skjermbildet viser planlagt utvikling av Asta 7 i 2020. Eller roadmap, som det heter på godt norsk hos programutviklere...

Søk på tvers
Asta 7 er et program hvor man kan jobbe med flere typer arkiv samtidig, og hvor det er mulig å søke på tvers av arkivtypene.

-Søker vi på ‘Hansen’ får vi for eksempel treff i både Asta (ISAD(G)), Noark 5, og fagsystemene, sier Jensen. Han legger til at Asta 5 kun søker i ISAD(G) arkiver. Ved første øyekast er ikke søkefunksjonen i Asta 7 ulik Asta Online. Den vil imidlertid få vesentlig bedre funksjonalitet ved at den søker i flere typer arkiver, man kan ha flere søk åpne samtidig og de åpne fanene med både søk og innhold vil gjenåpnes når man kommer på jobb neste dag, forklarer han.

Ordningskonsulentens hverdag
Hovedfokuset i utviklingen av Asta 7 har i første omgang vært på ordningskonsulentens hverdag: Å sitte å registrere. I neste omgang blir det å lage en god prosess for digitalisering samt implementering av et godt søkeverktøy.

-Vi har jobbet mye med moduler for massepublisering. Dette er jo et felt som er viktig for oss som jobber i Asta med registrering. I Arkivverket er nok dette en funksjon som ikke lenger er like viktig som den var. Massepublisering blir mye bedre i Asta 7 enn i Asta 5, sier Jensen.

Tilpasningsmuligheter
Grensesnittet i Asta 7 har også mange tilpasningsmuligheter i felt som vises frem, hvilke felt som benyttes i tittel, rekkefølge på felt, hvilke felt som vises i masseregistrering og etter hvert også mange, mange flere.

Kjapp og spretten?
Tidligere versjoner av Asta har vært spekket med mange funksjoner. Ulike brukere har hatt mange og forskjellige behov. Programmet har rett og slett ikke vært så raskt som mange skulle ønske. Enkelte vittige arkivtunger har karakterisert Asta 5 som en forvokst kalkun, og mange har nok drømt om at programmet heller skulle hatt farten til en roadrunner. For du husker vel Bippe Stankelbein som alltid løp fra Per Ulv i tegnefilmene i en rasende fart? Fremtiden vil vise hvilket kallenavn Asta 7 får. En ting som i hvert fall er helt sikker, Asta 7 blir vesentlig kjappere enn forgjengeren.

Asta 7 er bygd opp rundt Asta Kjerne.

Asta Kjerne
Årsaken til det er enkel. Asta 7 er bygd opp på en helt annen måte enn Asta 5. Sentralt står Asta Kjerne. Arkivkjernen støtter de fleste systemer som Asta 5 og andre ISAD (G)-standarder, Noark 4 og 5 samt fagsystemer. For å få kjernen til å støtte dette er det tatt i bruk dynamiske maler som kan tilpasses.

-Vi har også standardiserte API’er og tilpassede eksport- og importfunksjoner. Asta 7 er et system som er bygget for integrasjon. Det gjør det svært tilpasningsdyktig, sier Jensen.

Statistikk
I Asta 7 vil statistikk være enkelt tilgjengelig, og man vil blant annet få en fullkommen logg. Dette er funksjonalitet som noen av kundene har etterspurt.

-Årsakene til dette er sikkert sammensatte, men mange ønsker for eksempel statistikk over hvor mange registreringer som er blitt gjort i en gitt periode, forklarer han.

Innsynsløsning
I tillegg til Asta 7 har Asta utviklet en innsynsløsning som er klar til bruk i dag. Både Asta 7 og Asta Innsyn benytter Asta Kjerne, og kan jobbe mot de samme arkivene.

-Vi kan se for oss flere tilpassede brukergrensesnitt hvis behovet melder seg. Vi arbeider mye med kjernen, og alt arbeidet som blir lagt ned her kommer både Asta Innsyn og Asta 7 til gode, sier Jensen.

Internasjonal lansering?
-Vi kan modellere Noark 4 og Noark 5. Dermed kan vi for eksempel også modellere en tysk eller en vietnamesisk standard. Teoretisk er det ikke noe i veien for at vi kan selge Asta 7 også til andre land, smiler en fornøyd Håkon Jensen.

25. september 2020

Kontakt oss

 • Bilde av Morten Evensen
  Morten Evensen
  Daglig leder -
  (+47) 901 50 049
 • Bilde av Cille Jacobsen
  Cille Jacobsen
  Leder Avdeling for programvare og kurs -
  (+47) 21 38 65 27
 • Bilde av Frode Reime
  Frode Reime
  Leder Avdeling for arkivtjenester -
  (+47) 21 38 69 78
 • Trond Negaard
  Leder Avdeling for elektronisk uttrekk -
  (+47) 922 98 849
 • Håkon Jensen
  Produkteier -
  (+47) 928 64 670
 • Henning Hansen
  Driftssjef/kursholder -
  (+47) 21 38 61 92