Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer her | Ikke vis denne meldingen igjen

Arkivportalen: Med ny og etterspurt funksjonalitet

Visse funksjoner i Arkivportalen har vært både savnet og ønsket av brukere i arkivmiljøet. Nå er de blitt hørt.

Asta Brukerforum
Arkivforbundet, Arkivverket og Stiftelsen Asta tok for et par år siden initiativ til å legge til rette for økt brukermedvirkning i utviklingen av programvaren Asta. Samarbeidet ble formalisert ved opprettelsen av Asta Brukerforum. Etterhvert omfattet dette samarbeidet også Arkivportalen. Portalen er en tjeneste som Stiftelsen Asta har utviklet og også drifter.

Ønsker om nye funksjoner og forbedringer
Den hittil siste samlingen til Asta Brukerforum ble avholdt i Bjørvika i mai i år. Der ble det meldt inn en rekke ønsker om funksjoner man ønsket seg, samt ønsker om forbedring av allerede eksisterende funksjoner.

Tilbakemeldinger fra brukerne
Stiftelsen har prøvd å komme arkivmiljøet og brukerne i møte på funksjonalitet som har vært etterspurt. Tilbakemeldingene fra brukerne har resultert i flere endringer som vil gjøre det lettere å bruke Arkivportalen. I teksten under viser vi deg den nye funksjonaliteten og hvordan du tar den i bruk, steg for steg.

Hva er nytt?
Digitalarkivet er en tjeneste fra Arkivverket. Arkivet blir brukt som kanal for å publisere noe av det mest populære arkivmaterialet. Ideen er at brukerne skal få tilgang på mest mulig kildemateriale på ett nettsted, med felles søkesystem og brukergrensesnitt. Stiftelsen Asta har nå lagt til en kopling til Digitalarkivet i Arkivportalen.

Kopling til Digitalarkivet
Er noe på Arkivportalen også publisert til Digitalarkivet? Da vil du raskt og enkelt komme dit ved å trykke på en lenke under “Eksterne lenker”:

EKSTERNE LENKER: Er det du er på leting etter også publisert på Digitalarkivet? Da er du bare ett klikk unna.

Strukturvisning nå med årstall
Strukturvisningen er også blitt endret. Dermed kommer også årstall med:

Strukturvisning med årstall.

Lagre søk for innloggede brukere
Har du savnet muligheten til å lagre søk for innloggede brukere? Nå er også denne funksjonen blitt lagt til. Har du et bestemt søk du ønsker å lagre? Trykk på lagre-knappen som vist i bildet:

Lagring av søk for innloggede brukere er en ny funksjon som nå er lagt til.

Du vil deretter bli bedt om å gi søket et navn. Gjør det, og trykk lagre igjen.

Søkene finner du igjen i “Mine lagrede søk” i profilen din på Arkivportalen.

Lagring for senere bestilling
Det er nå igjen mulig å lagre arkivmateriale for senere bestilling. Funksjonaliteten eksisterte også i den gamle Arkivportalen. Den ble fjernet da det var vanskelig å kombinere med personvernlovgivningen. Etter at vi flyttet Arkivportalen til europeiske servere ble det mulig å gjeninnføre denne funksjonen. Er dette en funksjonalitet du ønsker å benytte? Vær oppmerksom på at denne funksjonen kun er tilgjengelig for innloggede brukere.

For å lagre materiale må du først legge det i bestillingsvognen:

Funksjon for lagring for senere bestilling er nå aktivert.

Når du har gjort dette kan du trykke på ikonet for arkivtralla:

Trykk deretter på “Lagre arkivtralle”. Neste trinn er å gi trallen et navn.

Ønsker du å legge mer til i denne trallen? Søk opp materialet du er interessert i, legg det i bestillingsvognen og trykk på pila ved siden av.

Om du vil kan du legge innholdet i en allerede opprettet tralle. Du kan redigere dine lagrede traller eller bestille disse gjennom menyvalget “Mine arkivtraller” Her kan du også redigere trallene.

Endring av innsendte bestillinger
Det er nå lagt inn en mulighet til å endre innsendte bestillinger. Det vil være mulig å redigere bestillingen i 15 minutter etter at den er sendt. Deretter blir bestillingen sendt til arkivinstitusjonen, og det vil da ikke lengre være mulig å foreta endringer. Endring av bestilling gjør du fra menyvalget “Mine bestillinger”:

Endring av meldinger fra Arkivportalen
Det er også gjort endringer i meldingene du får fra Arkivportalen. Disse er nå gjennomgått og forbedret. Institusjonene som mottar bestillinger vil nå ha et eget merknadsfelt. Her kan de legge inn informasjon som de mener brukerne deres bør få. Tanken er at denne funksjonaliteten skal gi institusjonene bedre muligheter til å informere sine brukere.

Arkivinstitusjoner og informasjon på kvitteringsmail
Representerer du en arkivinstitusjon som publiserer på Arkivportalen? Nå har vi gjort det mulig også å skrive inn litt informasjon som kommer på alle kvitteringsmailene som kommer fra Arkivportalen. Her er det mulig skrive inn ting man mener bestilleren bør vite. For eksempel lenker til lesesalsreglement, spesielle åpningstider eller lignende.

For å kunne gjør dette må du først logge deg på som administratorbruker. Deretter velger du “Endring av institusjonsdetaljer”.

Under “Tilbyr følgende tjenester” trykker du på redigeringsknappen:

Dette vil se slik ut på alle kvitteringsmailene fra Arkivportalen:

De fleste endringene er allerede på plass, eller blir rullet ut i løpet av kort tid. Følg denne lenken og sjekk ut den nye funksjonaliteten i dag. Vi tror du blir fornøyd!

10. oktober 2019

Kontakt oss