Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer her | Ikke vis denne meldingen igjen

6/6/6 – «Forholdet til avholdsfolket»

Mappetekst under arkivkode 6/6/6...

Siden i fjor høst har vi ordnet det historiske arkivet til Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD). Vi skal ikke påstå at vi har trukket på smilebåndet like ofte som vi har fjernet binders. Men BROD-arkivet har definitivt høy kuriosa-faktor, noe vi også har gjengitt i tidligere artikler.

Lett komisk blir det for eksempel når man i en sakarkivserie fra 1960-70 tallet finner arkivkoden 6/6/6. For hva har ikke Bryggeri- og drikkevareforeningen arkivert her? Tilfeldig eller ikke: Her finner du mappen «Avholdsfolkets klager vedrørende alkoholreklame» arkivert under «Forholdet til avholdsfolket. … De arkiverte dokumentene viser for øvrig at Norges Godtemplar ungdomsforbund allerede i 1963 henvendte seg til norske kinoer for å få fjernet reklame for øl. Fremstøtet lyktes i en rekke byer, blant annet Molde, Mandal, Hammerfest og Narvik.

Mangel på aluminium
Etterspørselen etter mineralvann var stor i Norge også under siste verdenskrig. For Hansa bryggeri i Bergen ble det etter hvert vanskelig å opprettholde en produksjon som var langt større enn normalt. Årsaken var mangel på aluminium, et metall som det også var god bruk for i den tyske våpenproduksjonen. I 1942 holdt derfor Forsyningsdepartementet strengt på bestemmelsene om at tildeling av aluminiumsbånd kun fikk skje mot tilsvarende retur av brukte kapsler. Kunder og leverandører ble derfor sterkt oppfordret til å ta i bruk egne returposer for aluminiumskapsler.

MILJØVENNLIG?: Knapphet på aluminium i 1942.

 Reklame
I Norge ble det innført forbud mot alkoholreklame i 1975. Siden den gang er forbudet blitt skjerpet flere ganger. Under er noen eksempler fra den gang reklame faktisk var lov, og hvor det faktisk også ble argumentert for at øl var sunt.

Hva er vel mer naturlig enn et glass skummende, friskt øl i sykesengen? -Sunnere enn sovetabletter, sier huslegen... Tysk brosjyre, antakelig fra 1960-tallet. Funnet i Bryggeri- og drikkevareforeningens arkiv.
Norsk ølreklame I: Reklamens makt?...
Norsk ølreklame II: Reklame fra Den norske Bryggeriforening i 1958.
07. mai 2019

Kontakt oss