Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer her | Ikke vis denne meldingen igjen

Hvalspekk som fleskeerstatning

Har du nylig bestilt bord på restaurant Maaemo med sine tre stjerner i Michelin-guiden, men synes likevel krisesmør av hvalfett og medisterkaker av fisk høres eksotisk ut? I så fall kan du trygt lese videre.

Under ordning av et arkiv nylig fant vi denne lille trykksaken fra renommerte Ringstads Pølsefabrikk AS, "Rettledning og oppskrifter ved bruk av kvalspekk som fleske-erstatning". Av påskriften øverst til høyre går det fram at brosjyren ble journalført under krigen i 1944. Mangelen på både det ene og det andre begynte da for alvor å gjøre seg gjeldende både i Norge og i resten av Europa. Krigen gjorde folk oppfinnsomme når det gjaldt å finne frem til erstatninger av varer det var lite av.
 
Farlig fettmangel
Ringstad Pølsefabrikk AS hadde eksperimentert og funnet frem til en tilberedningsmåte som de mente skulle gjøre hvalfett fullt brukbart som fleskeerstatning: "Grundet den stadig tiltagende fettmangel, har vi lenge drevet eksperimentering med kvalspekk som fleskeerstatning. Vi var nemlig klar over at denne fettmangel kunne få farlige følger, særlig for skogsarbeiderne. Et fett-tilskudd måtte derfor bli kjærkommet, selv om ikke dette blev så velsmakende som det eftertraktede svineflesk".
 
Emmen smak?
For bruk i matlagingen var Ringstad Pølsefabrikk AS klar i sitt råd: Spekket var absolutt best saltet og røket, og på denne måte var det også lettest å oppbevare det. Kokt, saltet og røkt hvalspekk mente man var riktig så velsmakende, og egnet seg meget godt kaldt til pålegg på brød. Og skulle man likevel slite litt med å få hvalspekket gjennom fordøyelsessystemet: "Den litt emme smak kan bøtes på ved bruk av krydder som pepper, løk og purre."
 
Ringstad Pølsefabrikk AS
På 1880-tallet fant skomaker Karl J. Ringstad ut at han ville prøve noe mer lukrativt enn å reparere sko, og begynte å lage mørpølse i kjelleren på Stranda på Vestlandet. Virksomheten fikk navnet Ringstads Pølsefabrikk, vokste jevnt og trutt, og utvidet fabrikken både i 1929 og 1947. På 1960-tallet var Ringstad Pølsefabrikk den største produsenten av spekepølse i Skandinavia. I 1973 solgte Ringstad-familien til Stabburet, før fabrikken senere gikk inn i Spis-konsernet. Spis la ned virksomheten i 2005.
 
Krisesmør av kvalfett?
Ringstad Pølsefabrikk anbefalte i sin brosjyre en rekke retter basert på hvalspekk. To av disse var "Medisterkaker av fisk" og "Krisesmør" av kvalfett". Om disse kulinariske høydepunktene får det til å kile i smaksløkene til våre lesere, er det bare å ta kontakt med redaksjonen for tilgang på de respektive oppskriftene. Inntil videre nøyer vi oss avslutningsvis med å dele dette tipset fra Ringstad Pølsefabrikk AS: "Ved stekning av kvalspekk som almindelig flesk, kan en gi skivene et oppkok i eddikvann før de brunes, da blir smaken bedre."

08. mars 2016

Kontakt oss